Adem en immuniteit

Waarom leren we onze mensen niet hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken?

Corona hier, Corona daar… Oh hebbie al gehoord van het Corona gevaar…?

 Hier even een reflectie van mij over ademen en immuniteit. Onderaan staat een eenvoudige basisoefening.

Leven op aarde heeft van nature veel met immuniteit van doen. Je zou ook ‘survival of the fittest’ kunnen noemen. Wanneer ik in deze tijden over immuniteit lees gaat het eigenlijk altijd over vaccinaties, medicijnen, potjes en pilletjes, vitamines, superfoods, etc. Allemaal dingetjes die buiten onze eigen vermogens in de schappen van winkels (apotheken en fabrieken) te koop liggen. Alles, behalve dan dat ene vaccin tegen dit ene ‘nieuwe’ virus, dat mist nu nog. Wanneer ik alle reclames en berichtgevingen over de menselijke immuniteit zo lees, krijg ik al gauw het idee dat wij mensjes super kwetsbaar zijn. Totaal niet opgewassen tegen de elementen! Toch, binnen het aardse ‘survival of the fittest’ spel heeft de mensheid het nog niet zo slecht gedaan. Dit komt niet primair door de moderne wetenschap en haar geneeskundige tak. Die zijn namelijk pas amper twee eeuwen oud. Terwijl we feitelijk de dinosauriërs nog overleefd hebben! Nou ja, bij wijze van spreken dan toch.

Voor mij begint en eindigt immuniteit met ademen. Niet via theorie, wel via mijn eigen indrukwekkende ervaringen met adem werd ik ‘lover of tao’. Het was namelijk vooral via Qi Gong en Taijiquan dat ik leerde ademen. Ik was mijn hele leven wat astmatisch en had bij het minste of geringste een goede bronchitis te pakken. Dusdanig stevig dat ik tot op zekere hoogte wel vertrouwd ben met verstikking.

Via Qi Gong leerde ik volledig te ademen. Ik leerde dat dit ook veel met mijn buik te maken had. Ik leerde onder alle omstandigheden, in rust en in vol stormende actie mijn buikademing toe te passen. Na verloop van tijd viel het me op dat ik niet meer zo bevattelijk was voor bronchitis en andere ademhalingskwaaltjes. Ook begon door te krijgen dat een complete adem mij hielp bij psychische alsook emotionele uitdagingen in mijn leven. Bovendien bleek een complete adem ook een heel goed te helpen bij pijnbestrijding.

Door de jaren heen heb ik mezelf steeds verder verdiept in ademen. Via diverse stromingen uit Qi Gong, Yoga, meditatie en stemvorming. Maar ook vanuit diverse wetenschappelijke onderzoeken over onze adem en haar werking op onze algehele gezondheid. Het heeft me altijd verwonderd waarom er uiteindelijk toch zo weinig aandacht voor is binnen onze alledaagse werkelijkheid?! Ik bedoel, je moet toch wel een echte adem-nert zijn als ik, wil je er oog voor hebben.

Wat is een goede natuurlijke adem?

Het is me opgevallen dat iedere relatief gezond geboren baby als een volleerd Boeddha weet te ademen. Een baby ademt met heel haar wezentje. Wanneer ze op hun buik liggen, in foetushouding, kun je zelfs hun billetjes zien meebewegen op de adem. En dit gaat snel want de stofwisseling van een baby is snel. Een baby doet dus in plaats van aan buikademhaling aan billetjes-ademhaling 😉 Wanneer een baby in diepe rust is, zie je ze echter soms nog maar amper ademen. Menig beginnend ouder is zich hierom wel vaker dan eens doodgeschrokken met de vraag; ‘leeft’ie nog wel?’. Maar dit is onze natuur, hetzelfde gebeurt wanneer we in diepe meditatie zijn.

Ergens wel apart dat een baby van nature over een dusdanige adem kan beschikken?! Ik bedoel, er is geen leraar, trainer of coach aan te pas gekomen! Toch verleren de meesten van ons tijdens onze opvoeding om natuurlijk te ademen. Hier zijn diverse redenen voor aan te voeren, maar ik ben nu al te uitvoerig van stof voor deze reflectie. Maar in de kern, heb je jezelf er wel eens over verwonderd dat ademen het eerste en het laatste is dat we in het leven hebben te doen. Tussen die eerste en laatste keer kun je zelf aan je adem precies voelen hoe je werkelijk in je vel steekt. Waar je hoofd vele uitvluchten weet te verzinnen, liegt je eigen adem nooit.

 Enkele sleutels tot natuurlijk ademen:

• Vol-ledig is een mooi woord. Het accent mag vooral op ledig liggen. Uit de praktijk blijkt dat de meeste mensen maar matig uitademen. Wanneer je alweer gaat inademen voordat je jezelf eerst helemaal leeg geademd hebt, adem je feitelijk in je eigen luchtvervuiling?!? Voor een keertje kan dit geen kwaad, maar wanneer je stelselmatig zo jaren aan een stuk ademt wel.

• Ontspannen is een belangrijke sleutel. Ook wanneer je stevig aan het sporten bent of dynamische oefeningen als kappelebati doet is het belangrijk om je ademhalingsspieren (en dat zijn er, in samenwerking met je middenrif, uiteindelijk heel wat) ontspannen hun werk te laten doen. Ontspannen als het tegenovergestelde van krampachtig. Het gebruiken van gerichte spierkracht heeft interessant genoeg alles te maken met ontspannen.

• Aandacht is wellicht de belangrijkste sleutel om tot een volledige, natuurlijke adem te komen. Wij mensen zijn in ons leven voornamelijk bevangen door onze denkwerelden. Velen van ons zijn op diverse niveaus zo bevangen door gedachtewerelden dat ze niet in verbinding staan met hun ware gevoelens. We geven vaak zoveel energie aan ons denkhoofd dat dit onder andere letterlijk ten koste gaat aan onze adem. Dat denkhoofd staat ook wel bekend als de Monkey Mind. Om je adem weer eigen te maken is het goed om je hele aandacht aan je adem te schenken. Voel hoe je ademt, welke spieren je daar voor nodig hebt, wat je dient aan te spannen en wat je dient te ontspannen. Waar je onbewust verkrampt en waar je onverwacht dieper ontspand. Iedere keer wanneer je bemerkt dat je deze waarnemingen voorziet van commentaren, analyses, et. ben je weer aan het denken geslagen. Prima, maar daarmee is je aandacht ook meteen afgedwaald. Afgedwaald ben je wanneer je jezelf allerlei verhaaltjes in je eigen hoofd hoort rondzingen. Prima! Koester je vermogen tot denken, maar leer dit te beteugelen. Ben je bezig met natuurlijk ademen, breng jezelf dan steeds weer aandachtig terug naar wat je nu gewaar kunt zijn binnen je adem. Daarvoor en daarna kun je weer denken en analyseren wat je wilt 😉

 Oefening baart kunst:

 Uitademen is de kunst, inademen is een kunstje.

Tuit je lippen een beetje en blaas rustig en geleidelijk door een klein gaatje de lucht naar buiten. Dit geeft een beetje het gevoel als bij het opblazen van een ballonnetje. Maak eventueel een Pfffff-geluid. Probeer zo jezelf rustig en geleidelijk helemaal leeg te blazen. Kun je ook je buikspieren daarbij gebruiken? En je bekkenbodemspieren? Zie dat je jouw aandacht houdt bij het voelen van welke spieren je wanneer gebruikt. Stop wanneer je voelt dat je verkrampt, benauwd wordt of naar adem gaat snakken. Let op Ontspannen is een belangrijke sleutel.

Wanneer je voelt dat je lichaam weer wil inademen (bedenk dit niet, voel! Vertrouw er maar op dat je lichaam meer over ademen weet dan jij ooit zult kunnen bedenken. Voel dus.). Sluit je mond en laat de spieren die je nodig had om helemaal uit te ademen, geleidelijk aan ontspannen. Probeer dusdanig ontspannen en geleidelijk in te ademen dat je geen snuivende geluiden in je neus waarneemt. Voel hoe en waar je adem als vanzelf naar binnen stroomt. Ga door totdat je voelt dat je vol bent. Inademen door je neus heeft de voorkeur. Mocht deze te verstopt zitten of anderszins ongemakkelijk aanvoelen, adem dan rustig in door je mond.

Begin weer van voor af aan door het lichtjes tuiten van je lippen. Zoek een moeiteloos deinende flow. Wanneer je in ‘the zone’ bent zul je gewaar worden dat er als vanzelf pauzes ontstaan tussen het in en uitademen. Let op dat je geen moeite gaat doen. Mocht je toch buiten adem raken, laat je adem dan gewoon komen en gaan zoals het lichaam dit nu wil. Begin de oefening pas weer wanneer alles weer helemaal rustig aanvoelt.

Oefening en herhaling baren de kunst. Als baby kon je dit allemaal dus al. Feitelijk hoef je jouw natuurlijke adem alleen maar te herinneren, opnieuw eigen te maken.

 Merk je dat deze oefening je goed doet? Probeer het dan eens een aantal dagen tweemaal daags een half uurtje te doen. Zet de wekker van je telefoon aan of laat een relaxed muziekje van een half uurtje meelopen en zet je ringtoon uit… Welcome in the zone XXXXX

Veel plezier. Mocht je ervaringen willen delen en/of vragen hebben, hoor ik ze graag. Dat kan hieronder deze post of via een pb’tje.

HaoLe, Freddy Xensy.

Hieronder staat nog een artikeltje wat ik als BOCAM-docent ooit eerder over ademen schreef, met dan aan Angela Verkade en haar Nei Jing Tu

Nei Jing Tu – Leven vanuit je kracht is bij Nei Jing Tu – Leven vanuit je kracht.

9 maart om 09:52 ·

Een paar weetjes over adem en ademhaling en buiten dat je adem moet halen om in leven te blijven het ook voor andere doeleinden belangrijk is. Dit gaat over de Chinese filosofie ervan 😉 maar veel kwalen komen voort uit verkeerd ademen…..luister/voel eens bewust naar je adem

Auteur: Freddy Xensy Chi-Flow Yoga 🙌🙏☯️

• Inspiratie is latijn voor inademen.

• Via expiratie, uitademen, reinigt het lichaam zich van stofwisselingsafval dat het lichaam enkel gasvormig verlaten kan. Dus niet via je ontlasting of transpiratie. PS winden en scheten komen uit een ander keten! Adem is direct verbonden met je bloed!

• Goed uitademen is misschien nog wel belangrijker dan inademen.

• De gemiddelde volwasenen ademen zo slecht uit dat veel oude lucht en daarmee vervuiling in het lichaam vastgehouden wordt!

• Mensen maken zich vaak wel zorgen over de zich omringende luchtkwaliteit terwijl ze onbewust vaak een

 levenslang in hun eigen luchtvervuiling ademen! Uiteraard heeft het voorkeur dat zowel de uiterlijke als de innerlijk ruimte zo natuurlijk mogelijk en zuiver zijn. Begin daar waar je invloed op uitoefenen kunt; jezelf!

• Veel chronische ziekten zijn een gevolg van innerlijke vervuiling door ophoping van dit gasvormige afval. Wanneer het bloed haar afval namelijk niet via de longen kan afgeven, zal ze dit elders in het lichaam moeten opslaan.

• Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een natuurlijke adem de beste anti-oxidant is. Zo had de natuur het bedoeld, en ook nog gratis!!!

• In het Nederlands zijn er twee werkwoorden voor adem; ademen en ademhalen. Zie je daartussen een verschil?

• Adem en voelen vormen elkaars katalysatoren. Wie in balans is met zijn voelen, is in balans met zijn adem en psyche.

• Daardoor is je adem als een barometer waar je ieder moment jouw eigen gemoedstoestand aan aflezen kunt. Twijfel je binnen bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen aan jezelf? Stop denken, begin met voelen. Adem.

• Baby’s maken geen moordkuil van hun hartjes. Een baby en jonge kinderen, worden namelijk nog niet in hun uitingen belemmerd door etiketten, waarden en normen, bestraffing en beloning. Daardoor ademen ze nog vrij en natuurlijk.

• Een baby kan namelijk nog niet denken, daar zijn de hersentjes nog niet voor toegerust. Rond ons eenentwintigste levensjaar zijn de hersenen uitontwikkeld. Vanaf dan zijn we volwassen.

• Een gezonde baby ademt, zonder dit te hebben geleerd, als een Yogi!

• Denken, met haar etiketten, waarden en normen, vormt vaak stokken tussen de spaken van het ademwiel. In Tao zeggen we wel; ‘ het vuur weet het water niet meer te vinden’.

• Vandaar dat een baby ademt en een volwassene vaak adem aan het halen is… Dat laatste is in mijn ogen zoiets als water naar de zee dragen. Qi versus Iq.

• Voelen is de taal van Qi. Woorden zijn de taal van het intellect. Een holistisch mens kiest niet tussen ‘of / of’ maar integreert beiden. Adem vormt de verbinding, slaat de brug.

• Binnen het spectrum van onze stofwisseling staat adem het dichtst bij Qi.

• Vandaar dat Qi Gong, wat staat voor Qi beoefening, altijd gepaard gaat met adem en aandacht. Ademende Aandacht is als een panacee. Een middel tegen alle kwalen!

• Adem ligt aan de basis van onze vitaliteit, natuurlijke weerstand en geestelijke veerkracht.

• Iq en Qi, wanneer je denken en voelen onbevangen hand en hand met elkaar over het levenspad weten te gaan, ben je in balans met heel jezelf.

• Emoties worden in onze cultuur vaak verward met sentimenten.

• Een holistisch mens is in balans met zijn adem, voelen (emoties, sentimenten, zintuigen) en denken.

• In alle oude culturen en religies wordt adem gezien als de brug tussen materie en spirit. Tussen het klei en de ziel, zo je wilt.

• Feitelijk speelt je hele leven zich af tussen je eerste in- en je laatste uitademing! De mate waarop je ademt staat grotendeels in voor de kwaliteit van je levensgeluk!

Wanneer je naar je adem leert luisteren, zul altijd precies weten hoe je (nu) werkelijk in je vel steekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.