Tai chi Qi gong, Breathing, Living, Body Mind Soul

Tai chi Qi gong; Living Breathing Body, Mind & Soul

Adem is 1 van onze levensbronnen. Ademen is het eerste dat we mogen doen en tevens het laatste dat we hebben te doen in ons leven. Tussen die twee activiteiten staat de wijze waarop we ademen in voor de kwaliteit van leven. Een goede, natuurlijke adem helpt je om goed in je vel te zitten. Terwijl een jachtige, oppervlakkige adem niet in staat is om spanningen en afvalstoffen af te voeren, met alle gevolgen van dien.

Het wonderlijke is dat een pasgeborene als van nature ademt als een Boeddha. Een baby ademt als vanzelf met heel zijn wezen. Ligt een baby in de foetushouding, kun je de billetjes op het ritme van de adem mee zien bewegen. Lachen of huilen, een baby doet het vanuit de teentjes met heel haar adem-flow. Is een baby helemaal senang of in diepe slaap is de adem zo verstilt dat ze nauwelijks nog waarneembaar is.

Wat ook wonderlijk is, is dat de meeste volwassenen vervreemd zijn geraakt van hun natuurlijke adem-flow. In plaats van te ademen zijn ze adem gaan halen. Dit heeft onder meer te maken met de verschuiving van de natuurlijke gevoelswereld als baby, naar een gerationaliseerde wereld. Ook de laatste ontwikkelingen van de gedragspsychologie geven aan dat we ondanks alle moderniteiten toch primair gevoelswezens zijn en blijven. Een natuurlijke adem helpt de balans tussen denken en voelen intact te houden en geeft energie. Terwijl ademhalen doodvermoeiend is.

Via Tai chi Qi gong ben ik vanuit mijn tienerjaren in aanraking gekomen met de wonderlijke krachten van natuurlijk ademen. Het hielp mij van mijn chronische bronchitis af, bracht me rust, verbinding en aarding.

Denk jij dat je wel wat natuurlijker zou willen ademen, neem dan contact met mij op. Op speelse en invoelende wijze zal ik je diverse handvatten aanrijken.

Freddy Xensy

Interesse? Vragen? neem hier Contact met mij op.

Freddy xensy

inspiratie/expiratie

ademingetje oh ademingetje

doceer mij mijn leven

in; om te leren ontvangen

inhouden; om te leren bouwen

uit; om te leren geven

uitblijven; om te leren vertrouwen