je innerlijke glimlach

Glimlach… je innerlijke glimlach…  van alle trainingen die ik heb mogen doorlopen, is dit wel een van de meest fundamentele en waardevolle. Glimlach is het ‘geheim’ achter taijiquan, achter de onbevangen meesters uit alle windstreken… Er is natuurlijk ook de verleidende verkopers-glimlach, de verhullende onzekere glimlach, de egostrelende glimlach van voldoening, etc… En je hebt de spontane, onbevangen glimlach van een kind. Misschien ben je bekend met de (schaterlach-)meditatie, ook leuk! Iedere emotie, ook (schater-)lachen heeft een richting, een intentie een inspanning, op zijn best een zuivere ontlading, allemaal goed! De innerlijke glimlach heeft geen richting. Het is een natuurlijke midden. De natuurlijk ontspanning. Deze kun je niet afdwingen, wel uitnodigen. Iedereen (bijna) (her-)kent dit ontspannen gevoel van nature wel. Qi ((( wtf is Qi?! hoe onwetenschappelijk en dus bijgelovig kan een mens zijn?! -even een intermezzo tussen haakjes- Nouwww… Qi is een concept voor natuurlijke vitaliteit beschreven vanuit Tao. Tao is een natuur filosofie uit de tijd dat wij mensen dichter bij de natuur leefden. Een tijd waar ‘we’ de ons omringende en onze innerlijke natuur op empirische wijze ervoeren. Uit deze oude tijden zijn er eigenlijk twee concepten die de transitie van natuur-mens naar cultuurmens hebben ‘overleefd’. Dat zijn Ayurveda / Yoga uit India en Tao / Qi gong uit China. Tenminste uit de regionen die we nu zo noemen. Waren deze empirisch verworven, praktische wijsheden onnuttig geweest, dan had de mensheid ze echt al wel eeuwen geleden van zich afgelegd))). Qi dus, het Tao concept over vitale levensenergie, stroomt waar we ontspannen zijn. Spanningen blokken de Qi en daarmee je natuurlijke weerstand. Chronische of zeer intens gevoelde spanningen kunnen een bron van onbehagen en ziekte vormen. Emoties zoals bijvoorbeeld (schater)lachen of woede zijn bedoeld om spanningen uit ons systeem af te voeren. De innerlijke glimlach (dus niet die andere psychologische vormen van glimlachen) is de pure staat van ontspanning, van bliss. Ontspanning kun je niet afdwingen, wel van harte uitnodigen. De inner smile oefeningen van Mantak Chia zijn gericht op die uitnodiging en via die uitnodiging steeds weer meer vertrouwd te raken met je innerlijke gevoelens van bliss. Mantak Chia heeft voor mij het vermogen om ‘vage Tao dingen’ helder te communiceren naar mijn van nature Westers analytisch ingestelde brein. Daar ben ik hem eindeloos dankbaar voor. Hier de kortste versie met Mantak die ik vinden kon. Mocht je het interessant vinden, google verder. Er staan heel veel wetenswaardige dingetjes op internet over deze materie. Wilde zelf wat opnemen. Mocht je handig zijn met camerawerk en dit willen ondersteunen, hoor ik graag van je. Ik hoor sowieso graag van je  Maar het beste boek lees je uiteindelijk naar binnen toe… en beter dan het internet is je eigenste, natuurlijke innernet…  HaoLe, liefs, Freddy 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.