• ovenschotel zoete aardappel

    1,2 KG ZOETE AARDAPPELS 200 G WORTELS
    2 TEENTJES KNOFLOOK
    2 UIEN
    1 COURGETTE
    8 TOMATEN
    2 EL KOKOSOLIE
    350 G RUNDERGEHAKT
    4 EL TOMATENPUREE
    naar smaak kaas of geitenkaas als topping.

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Schil de zoete aardappels en snij ze in kleine stukken.
    Breng water aan de kook en kook de aardappels en wortelstukjes in ongeveer 10 min gaar.
    Snijd de uien, knoflook en tomaten in kleine stukjes. Verhit de kokosolie in een pan en bak hierin de uien, knoflook en tomaten voor 10 min.
    Neem de pan van het vuur en pureer de uien, knoflook en tomaten met een staafmixer of in een blender.
    Snij de courgette in plakjes. Rul in een grote pan het gehakt. Voeg de courgette en de tomatensaus toe.
    Breng het aan de kook en vroeg de tomatenpuree, peper en 1 tl zout toe. Laat dit zachtjes pruttelen voor ongeveer 5 min op laag vuur.
    Stamp de zoete aardappels en breng het op smaak met peper en zout. Doe de saus in een ovenschaal Bedek de saus met de zoete aardappelpuree en strooi de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven.

  • Indiase Linzen Curry

    Ingrdienten:
    Scheut olijfolie

    1 grote ui, fijngesneden

    2 tenen knoflook, fijngesneden

    3 cm gember, geschild en fijngesneden

    Versgemalen peper

    Keltisch zeezout

    4 el Indiase garam masala (kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, zwarte peper en venkelzaad)

    1 blik tomatenblokjes à 400 gram

    750 ml groentebouillon

    250 g gedroogde rode linzen

    Gedroogde chilipeper

    400 ml kokosmelk

    Sap van 1 limoen

    Bosje koriander, de blaadjes

    Paar stengels bosui, in ringetjes

    Handje geroosterde noten, zoals amandelen of cashewnoten
    Bereidingswijze

    Verhit olijfolie in een grote pan met dikke bodem

    Bak de ui een paar minuten zacht

    Voeg de knoflook, gember, zeezout en specerijen toe

    Roer met een houten lepel tot het begint te geuren

    Voeg dan de tomaten uit blik toe

    Doe de linzen erbij en voeg de bouillon toe

    Breng aan de kook en verlaag het vuur
    Laat 20 minuten zachtjes pruttelen

    Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de linzen het vocht hebben opgekomen

    Breng op smaak met zwarte peper en chili peper

    Doe nu de kokosmelk en het limoensap erbij en breng weer tot net aan de kook

    Laat de curry weer even pruttelen zodat hij dikker wordt.

    Schep de curry in kommen

    Bestrooi met koriander, geroosterde amandelen en bosui

  • cashew spitskoolcurry

    50 g speltvlokken
    ½ spitskool
    1½ el olie of roomboter
    1 rode ui
    ½ el kerrie massala poeder
    2 tomaten in stukjes
    100 ml kokosmelk
    50 g cashewnoten
    ½ tl komijn

    Bereidingswijze

    Kook de speltvlokken volgens aanwijzingen op de verpakking

    Snijd de kool in reepjes

    Roerbak de ui en knoflook in de olie
    Voeg de kool toe en laat even iets slinken, af en toe omscheppen

    Strooi de kerrie erover en de tomatenblokjes erbij

    Laat 5 minuten bakken en dan de kokosmelk erbij met wat zout

    Nogmaals 5 minuten laten smoren en dan op het laatst de komijn erdoor

    Nog 5 minuten pruttelen en dan de cashewnoten erbij